Maak een seizoen mee

Onze Kleutertuin kan al in maart voorbereid worden voor gebruik. Begin april kunnen we dan al worteltjes, radijsjes en sla zaaien. Die laatste twee kunnen het seizoen door meermalen opnieuw gezaaid worden (steeds een klein beetje). Zo kunnen we maandenlang daarvan oogsten. Ook de Goudsbloemen, Vergeet-mij-nietjes, Juffertjes in het Groen en de Lathyrus kunnen we al vroeg buiten zaaien. Raadpleeg de verpakkingen van de zaden!

Natuurlijk moeten we wel de grond goed in de gaten houden. Als het buiten steeds steenkoud en kletsnat is: dan is het beter even te wachten. De zaden zullen dan immers vaak wegrotten. Er is vrijwel altijd toch wel een beetje warmte in de grond vereist!

In diezelfde periode kunnen we binnen alvast Peterselie, Tomaten, Leeuwenbekjes, Zinnia, Cosmea en Oost-Indische Kers zaaien en opkweken. Peterselie is een vrij lastige teelt. Goede zorg is nodig, daarom binnen maar een goede start geven. De anderen zullen pas na 15 mei buiten geplant mogen worden. Het geeft een grote voorsprong als we dan al meteen stevige plantjes voor de tuin hebben.

Lathyrus kan voorgekweekt worden, maar het hoeft niet. Wel steeds even toppen als de plantjes zo’n 10 cm hoog zijn. Ze vertakken dan en krijgen meer bloemen. Ook de Zonnebloemen kunnen binnen een goede start krijgen - ook hier geldt: het mag ook rechtstreeks ter plaatse.

De oogstAls de grond wat warmer is (in mei) kan de dille en thijm buiten gezaaid worden. U kunt de dille een eigen plek/vak geven, maar kunt het ook als randbeplanting of als een versiering tussen de andere planten door gebruiken.

Na 15 mei kunt u de binnen opgekweekte plantjes in de tuin uitplanten. Alles kan dan verder ook ter plaatste gezaaid worden. Sla is in de warme maanden geen succes. Vooral in het voorjaar (en later dan weer in het najaar) gaat dat goed.

Tegen de zomervakantie groeit en bloeit er al heel veel. U hebt geproefd uit de tuin. Er zijn kleuren - er zijn geuren. Het is een lust voor het oog. Er is één zintuig wat we nog een beetje missen: het gehoor. Maar als u goed luistert zoemen de insecten nu vrolijk door de tuin en bezoeken de talrijke bloemen.

Het feest gaat maandenlang door. Denk er aan dat u de bloeitijd vaak aanzienlijk verlengt door uitgebloeide bloemen te verwijderen. Als de plant de gelegenheid krijgt zaad te vormen, dan stopt hij vaak verder met bloeien: de taak is immers volbracht. Een duidelijk voorbeeld hiervan is lathyrus. Blijf dus bloemen plukken!

Voor meer informatie over de gewassen: zie de afzonderlijke beschrijvingen per gewas.